Desatomitzar l’aprenentatge de les matemàtiques

De betacamp wiki
La revisió el 09:09, 31 ago 2015 per Andrea (Discussió | contribucions) (Imatges del procés de treball)

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Persones participants

Marta Adan
Sergi Bertran
Beatriz Briones
Jordi Font
Abraham de la Fuente
Tresa Marimon
Octavi Martí
Laura Morera
Andrea Richter
Jordi Sanz

Motivació

Sovint ens trobem en que l'ensenyament està encapsulat en matèries i dins d'aquestes matèries tenim temes i subtemes, de manera que els continguts queden aïllats de la realitat i no estan connectats entre ells, implicant la pèrdua de significat.

Ens interessa dissenyar activitats basades en la resolució de problemes que ens donen una visió més transversal dels continguts, combinant conceptes i representacions de diferents blocs temàtics.

Referències

Aquí podeu trobar materials de matemàtiques en forma d'unitats didàctiques que representen un intent de desatomitzar algunes parts del currículum de matemàtiques. Per consultar-lo, el millor és obrir l'arxiu de la programació, perquè des de allà es poden veure els links a tot el material de manera més o menys ordenades. Sobretot, 1r i 2n d'ESO estan bastant acabades.

Si, per exemple, vols consultar la programació de primer d'ESO, has d'entrar a la carpeta E1 (2n d'ESO seria E2, etc.) i obrir l'arxiu E1-UNIVERSAL. També pots entrar directament a la carpeta de materials, però allà encara no estan les coses del tot endreçades:

https://drive.google.com/open?id=0BzJ1kTEuC9l1dy1ib2F6N2lWVUk

Produccions

Hem estat treballant en diferents línies:

Tot gira

A partir d'una http://33.media.tumblr.com/8907d2497f36fc22759427a4176d7a5a/tumblr_nn4hf0T0JT1uo9949o1_500.gif que ens va semblar inspiradora i amb potencial, hem fet una investigació de les possibles aplicacions a l'aula i de les matemàtiques que hi podem trobar.

Llibre GeoGebra de suport per a investigar: http://tube.geogebra.org/b/1534463#

Plantant llavors

Hem generat un debat ric sobre el concepte de desatomització, i l'objectiu que persegueix. A partir d'aqui, hem identificat oportunitats de desatomització, i compartit activitats que algun de nosaltres a treballat a l'aula amb èxit. D'aquestes llavors, ben aviat en veurem els fruits, que compartirem amb tots vosaltres.

Imatges del procés de treball