Els habitants de la literatura

De betacamp wiki
La revisió el 21:12, 19 oct 2015 per 80.174.167.34 (Discussió)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Persones participants[modifica]

Laura Bustos
Dani Carril
Betlem Cuesta
Helena Erviti
Jordi Gallardo
Anna Guim
Eugenia Monroy
Jesús Ribosa
Mónica Rosado

Motivació[modifica]

La idea sorgeix de la necessitat d'enfocar la literatura des d'un punt de vista que s'allunyi de l'estudi inflexible i en blocs inamobibles que tradicionalment s'ha dut a terme en l'estudi literari. Ens volem oblidar de "fraccionar" la història, de tallar-la com si fos una llonganissa i atribuir-li un nom com "Renaixement" o "Il·lustració" i pretenem començar a pensar en com una figura, com per exemple l'heroi, ha nascut, crescut i evolucionat fins els nostres dies. D'aquesta manera treballem l'estètica dels moviments aplicada a un personatge i l'observem en la seva evolució. Què en queda de l'heroi clàssic? Què té d'Èdip Superman?

Referències[modifica]

El héroe de las mil caras, Campbell

- Edipo/ Ulises/Aquiles

- Mio Cid/ Tirant lo Blanch/ Tristán/ Roland/ Lancelot

- Romeo / Alatriste

- El conde de Montecristo/ Mar i cel/ Cyrano/

- V de Vendetta?

Produccions[modifica]

PROJECTE FINAL

Després d'un mes i mig duent a terme el projecte a l'aula, el compartim amb tots vosaltres per a què, si voleu, l'aprofiteu! Per a nosaltres ha estat un autèntic plaer treballar d'aquesta manera. Si després de llegir el document us queden preguntes de com l'hem dut a terme, no dubteu en escriure'ns i demanar-nos el que vulgueu. Penseu que hem estat treballant el departament de català i castellà alhora, és a dir, cada setmana hi dedicàvem 6 hores. Qualsevol comentari serà més que benvingut! Document

PROJECTE INICIAL_El que va sortir del Betacamp..._

Hem desenvolupat un projecte d'aula en què a partir de l'experiència i els referents propis (com són pel·lícules, sèries, etc.) ens acabem adonant de què és un heroi, quin patró segueix el personatge des dels grecs i com evoluciona fins el dia d'avui. Seguim necessitant herois?

APROXIMACIÓ

1.- Iniciem un debat dins de classe a partir d'una pregunta semblant a "qui és el teu heroi?", "per què és un heroi per a tu?", "què té que el fa el teu heroi?". Discussió sobre els herois/ ídols/ líders. Qui són els herois de les pelis? (grups)

2.- Qui són els herois de les pel·lícules que l'alumnat coneix? Es fan grups de 4 persones i s'assigna un heroi a cada grup. Es pensa en personatges com Frodo, Harry Potter, Katniss Everdeen (Els jocs de la fam), Batman...
Es demana que recordin la pel·lícula a la resta de companys a través d'una síntesi en què s'expliqui de forma essencial i per punts els esdeveniments del film. D'aquesta manera ja estan estructurant-lo sense saber-ho. Els demanarem que intentin veure què tenen en comú les estructures de les diferents pel·lícules que han explicat els grups. En fem una posada en comú a la pissarra i els guiem cap a un patró semblant al següent:


Patró referents juvenils i cinematogràfics:


1.- Qui és ell pel poble?

2.- Per què ho ha de fer ell?

3.- Hi ha algun objecte que l'identifiqui? Alguna marca? Quina debilitat té?

4.- Com els ajudarà?

5.- On ha d’anar a aprendre el que necesita per a salvar el poble?

6.- Aconseguirà el que es proposa? Perseverarà?

7.- Quina recompensa obtindrà l’heroi? Quines pèrdues patirà?

8.- Què canviarà de la situación o d’ell mateix al final?

9.- Qui/què voldrà evitar que faci el que ha decidit? Qui l’ajudarà?

10.- El recordaran?

Un cop conegut el patró, intentarem descobrir si sempre ha estat el mateix o si són pel·lícules originals i úniques.

ANÀLISI

Dia de clàssics: repartim els textos escollits i els alumnes fan una anàlisi per grups dels textos tenint en compte el patró que han extret des de la pel·lícula.


- Èdip o Ulisses o Aquiles

- Mío Cid o Tirant lo Blanch o Tristán o Roland o Lancelot

- Romeo o Alatriste

- El conde de Montecristo o Mar i cel o Cyrano

- V de Vendetta


Posada en comú a classe. Cada grup explicarà què ha trobat en el seu clàssic del patró que se'ls havia proporcionat.

CREACIÓ

L'objectiu de l'exercici de creació serà crear un heroi en grups que sigui el que salvi el poble de l'amenaça.

Refem els grups fent-ne de nous. Els integraran una persona de cada grup anterior, d'aquesta manera hi ha una persona experta en tots els clàssics en el nou grup.

Cada grup crearà el seu heroi segons el patró.

Es donarà una situació conflictiva que servirà d'inici. Exemple: l'acció es desenvoluparà a un poble a la vora del mar. Un dia es fa saber que una gran tempesta que arrasarà el poble està a punt de tocar terra alhora que des de l'interior està a punt d'arribar l'exèrcit disposat a acabar amb la població→ creen heroi resolent les preguntes. És important que hi hagi una amenaça que sigui controlable per l'home i una altra que no ho sigui.

Per tal de fer l'heroi, la motivació serà que una altra classe decidirà quin heroi serà el que els salvi. Ho farem tenint en compte que s'haurà de fer un trailer de presentació de l'heroi que requerirà un guió i a més a més una activitat de lliure creació que decideixi el grup que serveixi per convèncer aquells que els escoltaran de triar el seu heroi per a la missió.

 

AVALUACIÓ: Coavaluació de l'alumnat.

Roda de premsa. Comprovació a través de preguntes incòmodes dels alumnes.


Eleccions de l’heroi.

Imatges del procés de treball[modifica]