Mates i cuina
Contingut
Persones participants
Sergi Muria Raül Fernández Marta Adán Mireia Pacreu Roger
Motivació
Referències
Produccions
Vam començar fent una pluja d'idees sobre el que es podia fer amb cuina i matemàtiques. Van sortir diversos continguts a tractar a través de la cuina i diferents tipus d'activitats i metodologies per portar-los a l'aula. Finalment ens vam centrar en dues activitats. La primera la vam plantejar com un projecte i la segona com una activitat més curta i manipulativa en la que s'elabora material amb xocolata i gelatina.
Activitat 1: Com ens alimentem? És una activitat plantejada per treballar en unes 6-8 sessions de manera individual i grupal.
Objectius
Revisar els hàbits alimentaris dels alumnes.
Dissenyar un menú equilibrat
Ser concients del cost dels aliments
Continguts
Estadística
Proporcionalitat
Mesura
Descripció de l'activitat L'activitat està dividida en 3 blocs seqüencials.
En el primer bloc es tracta de dissenyar el menús setmanal En el segon bloc es calculen els costos del menú i el preu de venda de cada recepta si fós un restaurant. En el tercer bloc es fa una comparació entre els menús dels grups i propostes de millores.
Menú setmanal
Treball individual:
Revisió del menú setmanal de la família (es fa una setmana abans de començar el treball en sí), revisa quins aliments menja i les quantitats de les racions.
Comparació del menú familiar amb les recomanacions alimentaries actuals. (Veure aquest enllaç) (en construcció)
Treball grupal: (grups de 3-4 alumnes)
Comparació del menú familiar dels diferents membres del grup. (Posada en comú en un document compartit dels aliments que menja cada família)
Tractament estadístic de les dades del document compartit (% de verdures que es menja, % persones que mengen saludablement, depenent del nivell en que faci l'activitat es pot comparar la quantitat de les racions amb el pes dels alumnes...)
Disseny d'un menú setmanal tinguent en compte les recomanacions, els seus gustos i el que mengen a casa.
Treball individual:
Un cop cada grup té el disseny del menú setmanal cada alumne/a del grup calcula les quantitat per fer les receptes d'un àpat de la setmana (quantitats d'una ració, quantitats per tota la família, quantitats per tot el grup...)
Costos del menú setmanal i costos del preu de venda de la recepta individual en cas de venta al públic
Calcular el preu de cost del menú tinguent en compte ofertes que hi ha al mercat, no malgastar menjar, comprar les quantitats que es necessiten i no de més, mirar quines ofertes són més beneficioses, què sobra....
Comparació de menús i proposta de millora
En aquesta última part es tracte de rotar els menús entre els diferents grups d'alumnes perquè els revisin i facin propostes de millora als companys. Aquestes propostes de millora poden ser a nivell de costos (ofertes que poden ser millors...) o a nivell d'alimentació.
Finalment es fa una valoració de l'activitat i es posa en comú el que ha anat sorgint. Es pot proposar als alumnes fer les receptes a casa i penjar una fotografia del que han fet.