Wtf is this?: Diferència entre les revisions

De betacamp wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Produccions)
(Produccions)
Línia 45: Línia 45:
 
És bo per la terra que nosaltres existim?
 
És bo per la terra que nosaltres existim?
 
Estàs xatejant. Com pots saber si el teu interlocutor és un robot o un humà?
 
Estàs xatejant. Com pots saber si el teu interlocutor és un robot o un humà?
 +
Quin és el pes ideal?
 +
El que és natural és millor?
  
 
== Imatges del procés de treball ==
 
== Imatges del procés de treball ==

Revisió del 10:47, 28 ago 2015

Persones participants

Javier Moreno Erika Sanfidel Clàudia Cullell Quique Vergara Neus Ruiz Pere Royo Jordi Domènech

Motivació

Ens interessa poder treballar sobre i amb models científics partint de preguntes que generin conflicte cognitiu en els alumnes. L'objectiu és fer preguntes que facin pensar i discutir els alumnes, aconseguint que movilitzin els seus models explicatius previs per a interpretar fenòmens aparentment contraditoris entre si o amb experiències prèvies. També volem articular en el marc d'una seqüència didàctica el treball amb aquestes preguntes.

Treballem amb dos tipus de preguntes: 1) preguntes "canari": impliquen un conclicte que es pot resoldre consensuant un model científic explicatiu. Exemple:Posem una gàbia amb un canari a dins sobre una balança. Recollim el pes que anota la balança. El canari es posa a volar dins la gàbia. Què passarà amb el pes? I si la gàbia és hermètica? I si el canari vola per sobre la gàbia? 2) preguntes essencials: impliquen situacions complexes en les que, a més de models científics, cal posicionar-se mitjançant valors personals, i no tenen resposta tancada. Exemple: Existeix alguna guerra justa?

Referències

Finkel, D. (2000). Dar Clase con la boca cerrada. Publicacions Universitat de València.

Mc Tighe, J., Wiggins, G. (2013). Essential Questions. ASCD Books.

Produccions

Preguntes "canari"

A l'espai fa fred? Com et mullaràs més quan plou: si corres o si camines? Com durarà més un ninot de neu: si l'abriguem amb llana o sense l'abric? Si l'aigua és transparent, perquè veiem les cascades de color blanc? Perquè el cel des de la Terra es veu blau i des de l'espai, negre? Per a refredar la sopa, bufem. Per a escalfar les mans, també. Com s'explica?


Preguntes essencials

Al llarg de la teva vida, incorpores i perds àtoms que formen part del teu cos, fins al punt que al cap d'uns anys ja no queda al teu cos cap dels àtoms originals. Tu, continues sient tu? A la vida, què predomina: la competència o la cooperació? Som sols a l'univers? És bo per la terra que nosaltres existim? Estàs xatejant. Com pots saber si el teu interlocutor és un robot o un humà? Quin és el pes ideal? El que és natural és millor?

Imatges del procés de treball