Wtf is this?

De betacamp wiki
La revisió el 11:03, 28 ago 2015 per Jdomenechca (Discussió | contribucions) (Produccions)

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Persones participants

Javier Moreno Erika Sanfidel Clàudia Cullell Quique Vergara Neus Ruiz Pere Royo Jordi Domènech

Motivació

Ens interessa poder treballar sobre i amb models científics partint de preguntes que generin conflicte cognitiu en els alumnes. L'objectiu és fer preguntes que facin pensar i discutir els alumnes, aconseguint que movilitzin els seus models explicatius previs per a interpretar fenòmens aparentment contraditoris entre si o amb experiències prèvies. També volem articular en el marc d'una seqüència didàctica el treball amb aquestes preguntes.

Treballem amb dos tipus de preguntes: 1) preguntes "canari": impliquen un conclicte que es pot resoldre consensuant un model científic explicatiu. Exemple:Posem una gàbia amb un canari a dins sobre una balança. Recollim el pes que anota la balança. El canari es posa a volar dins la gàbia. Què passarà amb el pes? I si la gàbia és hermètica? I si el canari vola per sobre la gàbia? 2) preguntes essencials: impliquen situacions complexes en les que, a més de models científics, cal posicionar-se mitjançant valors personals, i no tenen resposta tancada. Exemple: Existeix alguna guerra justa?

Referències

Finkel, D. (2000). Dar Clase con la boca cerrada. Publicacions Universitat de València.

Mc Tighe, J., Wiggins, G. (2013). Essential Questions. ASCD Books.

== Produccions ==


Preguntes "canari"

A l'espai fa fred? Com et mullaràs més quan plou: si corres o si camines? Com durarà més un ninot de neu: si l'abriguem amb llana o sense l'abric? Si l'aigua és transparent, perquè veiem les cascades de color blanc? Perquè el cel des de la Terra es veu blau i des de l'espai, negre? Per a refredar la sopa, bufem. Per a escalfar les mans, també. Com s'explica?

Dinàmica de treball:


Preguntes essencials

Al llarg de la teva vida, incorpores i perds àtoms que formen part del teu cos, fins al punt que al cap d'uns anys ja no queda al teu cos cap dels àtoms originals. Tu, continues sient tu? A la vida, què predomina: la competència o la cooperació? Som sols a l'univers? És bo per la terra que nosaltres existim? Estàs xatejant. Com pots saber si el teu interlocutor és un robot o un humà? Quin és el pes ideal? El que és natural és millor? Podem predir el futur? L'envelliment és una malaltia? Els gens són nostres, o nosaltres som dels gens?

Dinàmica de treball

La pregunta es proposa a l'inici del trimestre. Es penja en un lloc visible de l'aula i durant el trimestre els alumnes poden penjar pos-it amb idees que consideren rellevants al voltant de la pregunta. Al final del trimestre, es demana a cada alumne que individuament elabori algun producte on es posicioni personalment davant la pregunta (assaig, discurs retòric,...).

Imatges del procés de treball